Mijn mening over de Cito-toets

CITO is de afkorting van Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling. Persoonlijk vind ik de Cito-toets in groep 7 of 8 een best kwalijke zaak. 

Waarom? Het is ten eerste een momentopname. De ene leerling kan beter tegen tijds- en prestatiedruk dan de andere. De ene leerling heeft betere thuisomstandigheden dan de andere. Daar wordt niet naar gekeken.

Toen ik de uitslag van mijn Cito-toets hoorde en doorhad dat de gemiddelde leerling een stuk beter had gescoord, kreeg ik meteen een minderwaardigheidsgevoel over mij heen. Ik voelde me minder en anders. Ik vond het een teleurstellende uitslag. Oké, ik heb een disharmonische intelligentie maar had ondanks dat gehoopt wel iets hoger te scoren. Je voelt je daardoor meteen op zo’n jonge leeftijd al weggezet. En dat vind ik heel kwalijk. Hoe kan een kind dan ooit wat zelfvertrouwen opbouwen of een beter zelfbeeld krijgen? Vertel mij hoe. 

Dan begin je al verkeerd aan de middelbare school, terwijl de middelbare school voor velen niet zomaar iets is. Voor sommigen, zoals ik, was het ploeteren, bloed, zweet en tranen. Om nog niet over het sociale aspect te beginnen.
Je kunt ook kijken naar hoe iemand het het hele jaar gedaan heeft. Waarin iemand goed en minder goed is. Nu hangt alles af van zo’n Cito-toets. En dat is niet oké als je het mij vraagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s