Verdwaald in het leven

Deze blog staat ook op https://www.samensterkzonderstigma.nl/blog/verdwaald-in-het-leven/

33 jaar heb ik op deze aarde rondgelopen, niet wetende dat er iets met mij aan de hand was. Dat is best een lange tijd. Ik leefde mijn leven met veel worstelingen en veel problemen met mijn mentale gezondheid. Ergens wist ik wel dat ik niet door het leven ging als de – laten we zeggen – gemiddelde mens, maar alsnog kon ik er mijn vinger niet op leggen. Aan autisme dacht ik al helemaal nooit. Bij autisme dacht ik namelijk automatisch aan iemand die de ander in principe nooit aankijkt, sociaal heel onhandig is en iemand die maar weinig inlevingsvermogen heeft. Nu ik er veel meer over weet blijken al deze gedachten niet terecht. Eigenlijk waren het niet kloppende vooroordelen. Daarbij is het spectrum heel breed. Ik zou willen dat ik er al eerder een beter beeld over had gehad, waardoor ik ook eerder bij mezelf had kunnen denken: “Hé, ik herken best wel wat dingen.” Als ik iets steeds uitsloot, was het wel autisme.

Vanaf mijn twaalfde heb ik al verschillende therapieën gehad, niemand die er ooit aan moest denken bij mij. Blind ging ik verder door het leven waar nog een hoop tegenslagen op mij aan het wachten waren. Op mijn twaalfde bleek dat ik een disharmonisch intelligentieprofiel heb, wat betekent dat mijn verbale intelligentie vele malen hoger ligt dan mijn non-verbale intelligentie. Ook hier liet ik me niet door leiden of uit het veld slaan. Op zo’n jonge leeftijd wist ik überhaupt niet echt voor wat voor problemen dit zou kunnen zorgen. Toch zette ik de havo voort, streng als ik was voor mezelf, met bloed, zweet, tranen en het vergde ontzettend veel energie en kracht van me. Op mijn zestiende ben ik heel erg depressief geworden en dacht ik er weleens aan om uit het leven te stappen.

IMPACT

Mijn vreselijke schooltijd heeft een grote impact op mij gehad. Doorzettingsvermogen, dat had ik wel en dat heeft me heel ver gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat ik na zeven jaar tóch mijn diploma in handen mocht nemen. Maar hoe ik er toen aan toe was? Was ik al in staat een beslissing te nemen over mijn toekomst? Nee, zeker niet. Wat moest ik in hemelsnaam gaan doen? Ook heb ik bijvoorbeeld nooit geroepen dat ik van jongs af aan al juf of ballerina wil worden. Ik had werkelijk geen idee. Toch stond de toekomst op mij te wachten en moest ik op mijn negentiende beslissen welke opleiding ik zou gaan doen.

Eén niet afgeronde en één wel afgeronde opleiding en vele verschillende baantjes verder, wist ik het nog steeds niet. Ik deed maar wat, ik klooide maar wat aan. Ruimte nam ik niet snel in en ik deed hetgeen waarvan ik dacht dat anderen dit van mij verwachtten. Mijn leven was niet bepaald fijn te noemen.

BOOSHEID EN OPLUCHTING

Op mijn 33ste was daar een Praktijk Ondersteunende Hulp van de huisarts, die zei dat ze bij mij aan autisme moest denken. Wat fijn dat zij dit gewoon uitsprak! Daar had ik iets aan. Vanaf toen is het balletje gaan rollen en ben ik het gaan onderzoeken. En wat bleek na het onderzoek: ze had gelijk. Ik blijk autisme te hebben. Uit dankbaarheid heb ik haar een mail gestuurd om het te laten weten.

‘Jeetje, waarom zijn ze er zo laat pas achter gekomen?’

Een diagnose krijgen deed een hoop met me. Een hoop tegelijk. Ik ging van gedachten als, “Wauw, er is echt iets uitgekomen, hier kan ik iets mee” naar, “Jeetje, waarom zijn ze er zo laat pas achter gekomen?”. Boosheid en opluchting tegelijkertijd. Er ging hoop door me heen. Daarna is het meer van, “Oké en nu? Hoe nu verder? Wat nu?”. Er werd mij therapie en trajectbegeleiding aangeraden. Dat laatste is niet bepaald makkelijk om te krijgen. Ik ben van het kastje naar de muur gestuurd, mij achterlatende in verwarring.

Er werd ineens gepraat over de Indicatie Banenafspraak. Hier had ik werkelijk nog nooit van gehoord. Hier zou je je voor kunnen aanmelden en dan kijkt men of jij geschikt bent om in het doelgroepenregister te komen.

Sinds het begin had ik hier al geen goed gevoel over. Ten eerste wist ik niet eens zeker of ik ervoor in aanmerking zou komen. Ten tweede wilde ik niet in een hokje gestopt worden. Begrijp me niet verkeerd, het is heel goed dat het bestaat maar het leek me niet iets voor mij.

HULP

Het was heel fijn om nu meer duidelijkheid over mezelf te hebben, maar ik wist ook meteen dat ik me niet wil laten beperken door de diagnose autisme. Ik had tenslotte al jarenlang van alles en nog wat gedaan en ook weleens boven mijn niveau. Het gewoon gedaan, het gewoon geprobeerd. Die instelling wilde ik graag vasthouden. Ik wilde vooral dat het leven voor mij wat aangenamer en fijner zou worden. Ik voelde me eigenlijk als het ware ‘te goed’ voor zo’n doelgroepenregister maar ik had wel hulp nodig met het vinden van geschikt werk. Daar liep ik tenslotte mijn hele leven al tegenaan. Na maanden van afspraak naar afspraak heb ik uiteindelijk via het buurtteam een maatwerkvoorziening gekregen. Deze trajectbegeleiding is gestart in maart maar nog ben ik er niet. Natuurlijk is het extra moeilijk nu vanwege het Coronavirus. Wel ben ik heel blij dat ik deze hulp heb.

‘Ik wil vooral naar mijn talenten kijken en niet gestigmatiseerd worden omdat ik toevallig autisme heb.’

Mochten mensen vooroordelen hebben over autisme, wil ik deze altijd rechtzetten. Hoe meer erover bekend is en dat het zich vooral bij vrouwen anders uit dan bij mannen, hoe sneller de vooroordelen de deur uit kunnen. Ik wil mij niet laten beperken door mijn autisme. Net zoals ieder mens, heeft iemand met autisme ook vele kwaliteiten. Ons brein werkt anders maar we zijn zeker niet raar. Zonder het te weten heb ik ook de havo gedaan. Als ik het eerder had geweten, had ik zeker wat andere beslissingen gemaakt, dat wel. Maar nu ik het weet, wil ik vooral naar mijn talenten kijken en niet gestigmatiseerd worden omdat ik toevallig autisme heb. Vraag naar iemands verhaal, luister, pas dan kom je meer te weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s