Vrouwen met autisme & sociale contacten

Ik hoor veel vrouwen/meisjes met autisme praten over dat zij moeite hebben met het vinden en behouden van sociale contacten. Dit gold ook zeker wel voor mij in het verleden, zoals op scholen en daarna. En ik ben als twintiger ook wel eens vriendschappen kwijtgeraakt waarvan ik tot op de dag van vandaag niet begrijp waarom. Het lag meer aan de ander maar dan nog kon ik niet plaatsen of verklaren waarom het maar moest eindigen.

Vriendengroepen heb ik nooit echt gehad. Langer geleden ging ik goed om met twee vriendinnen met wie ik in de straat opgegroeid ben. Dat kon je zeker een vriendengroep noemen. Met de ene ben ik geen vriendinnen meer, (het is verwaterd denk ik), de ander spreek ik nog wel maar heb ik al een heel lange tijd niet gezien. Nu heb ik vooral losse vriendinnen. Twee mensen ken ik via internet, een paar via mijn vriend en eentje via een therapieplek. 

Daarnaast ben ik iemand die zeker wel goed alleen kan zijn, maar ik heb wel een grote behoefte aan sociale contacten. Je moet mij niet te lang alleen laten. Ik zou er niet tevreden mee zijn als ik een vriendin maar vier keer in het jaar zou zien. En verder alleen maar wat heen en weer zou appen. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat dat geen echte vriendschap is, maar voor mij zou dat veel te weinig zijn. Daar zou ik geen voldoening uit kunnen halen. Ik zie juist graag vaak mensen. Het liefst heb ik sowieso elk weekend wel een deel van het weekend gevuld met het zien van een ander of anderen. Dat doet mij juist goed. Ik heb mensen nodig om mij heen, ik kan daarvan opleven.

En ik hoor (vooral via Instagram) dat sommige vrouwen het prima vinden om het hele weekend thuis te blijven en niemand te zien, maar daar kan ik me totaal niet in vinden. Ik zou echt moeite moeten doen om me erbij neer te leggen dat ik niemand ga zien en thuis ‘moet’ blijven. Dat zou ik vreselijk vinden en slecht trekken. 

Ook ben ik niet iemand die soms een tijd niets van zich laat horen, waarvan ik me kan voorstellen dat een ander het soms persoonlijk opvat, ook al is het niet zo bedoeld. 

Ik neem juist veel initiatief en probeer dingen af te spreken met mensen. Het voelt voor mij fijn als ik al weet dat ik bijvoorbeeld zaterdag iemand ga zien.

Daarbij heb ik me al zo vaak eenzaam en leeg gevoeld en ik wens dat gevoel nooit meer te ervaren, al heb ik dat niet voor het kiezen. Soms overkomt het me nog steeds. Het is iets dat heel diep zit. Soms ben ik niet letterlijk alleen, maar voel ik me zo ontzettend onbegrepen en niet gehoord wat ook weer een rot en eenzaam gevoel met zich mee kan brengen. Eenzaamheid kan ook betekenen dat je wel vrienden hebt, maar niemand kan of durft te vertellen wat er in je hoofd omgaat. Het kan ook betekenen dat je letterlijk niemand om je heen hebt, maar dus ook dat je je niet verbonden voelt met een ander. Er zijn zoveel vormen van eenzaamheid. Bij mij is het vooral het niemand hebben geweest en mij niet serieus genomen voelen en onbegrepen. En ondanks dat dat nu minder voorkomt, heeft het eenzame gevoel mij nog niet verlaten. Om de zoveel tijd is het er weer. En dan moet ik maar accepteren dat het er is. En dan ben ik maar al te blij als ik mensen kan zien. En soms is dat niet zo en moet ik door dat rotte gevoel heen.  

Ieder mens heeft sociale contacten nodig en het gevoel van verbondenheid. De ene mens is sneller tevreden dan de ander. Maar als het om sociale contacten gaat, wil ik er alles uithalen, zal ik in principe altijd moeite doen voor de ander, loyaal zijn en hoeft het voor mij niet moeilijk te zijn deze vriendschap te behouden. Het is fijn om dingen te kunnen delen. Oppervlakkige maar zeker ook diepe dingen. Te kunnen vertellen wat er in je hoofd omgaat.  Als het hierom gaat, herken ik vaak maar weinig van de uitspraken van andere vrouwen met autisme. Dat bewijst ook maar weer hoe breed het spectrum is. Je hoeft niet alles te kunnen afvinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s