Waarom ik stopte met mijn Hbo-opleiding

Het eerste en tweede jaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening gingen mij goed af. Er waren niet zozeer bijzonderheden. Ondanks mijn disharmonische intelligentie liep ik niet echt tegen dingen aan. 

Maar toen kwam het derde jaar. Een jaar waarin ik van twee dagen stage nu wel vier dagen stage moest lopen. Plus om de week een dag naar school. Wat vond ik het veel en overweldigend. Daarbij had ik ook weleens diensten van 15:00 tot 23:00, naast mijn diensten van 08:00 tot 17:00. Ik vond het heel erg veel en zwaar. 

Daarnaast moest je op je stage allerlei doelen behalen waar je constant mee bezig bent. Nu snap ik zeker het idee hierachter maar het zorgde er bij mij wel voor dat het natuurlijke leerproces verstoord werd. Ik moest steeds denken, ja maar, dit doel heb ik nog niet kunnen afvinken. Het maakte me onrustig. Wat kwam er ineens veel op mij af. 

Verder was ik een heel stil, rustig en verlegen persoon die veelal op de achtergrond was. Niet zo handig voor een stage, dat weet ik.

Het voelde heel erg alsof er van allerlei kanten aan mij getrokken werd en dat vond ik totaal niet fijn.

Ik voelde een druk en voelde mezelf niet thuis op deze stage. Er werd zoveel van me verwacht, kon ik dit wel waarmaken? Kon ik dit wel aan? Wil ik dit überhaupt wel op deze manier? 

En toen kwamen de twijfels. Mijn onzekerheden en angsten. Ik was al ver, ik zat al in het derde jaar, maar deze stage was het niet voor mij. Ik zag er erg tegenop om erheen te gaan en zat niet goed in mijn vel. Ik kon mezelf niet zijn en ik dacht steeds aan al het moeten. Ik werd er onrustig en verdrietig van. Het was zo overweldigend. 

Nu kon ik ervoor kiezen een andere stage te gaan doen maar ik wist totaal niet welke. Ik had echt geen enkel idee. Wat vond ik dat moeilijk. Na enkele weken stage heb ik toch besloten met de opleiding te stoppen. Er viel een last van mijn schouders af. Het was beter zo. 

Daarbij zag ik dit ook niet zozeer als opgeven. Ik had de opleiding een kans gegeven en het mocht niet zo zijn. Ik had er alles aan gedaan. Achteraf gezien was een Mbo-opleiding waarschijnlijk een meer verstandige keuze geweest.

Op school had ik het al heel zwaar gehad en toch koos ik voor een Hbo-opleiding. Soms maak je keuzes die je achteraf gezien niet kan plaatsen of begrijpen. Het was zonde maar goed dat ik ermee gestopt was. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s